Z wiejskiego stołu – impreza plenerowa w Szreniawie już w niedzielę
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „z wiejskiego stołu”.
Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną miedzy innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Podczas trwania imprezy w muzealnym pałacu odbędzie się konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego: „Smaki na lato 2023”, ze specjalną kategorią „Z przeszłości do przyszłości”.
Patronat Honorowy na wydarzeniem objął Starosta Poznański – Pan Jan Grabkowski. Jednocześnie Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
Impreza plenerowa ”Z wiejskiego stołu” odbędzie się 9 lipca 2023 r. w godz. 11.00-17.00. Więcej informacji na jej temat można znaleźć na stronie Muzeum.

Więcej aktualności z gminy Swarzędz i okolic znajdziecie TUTAJ.