XI Festiwal Dobrego Smaku – zapraszamy
Na jedenasty Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy do Poznania w dniach 11-15 sierpnia 2017, w długi sierpniowy weekend.
Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu – wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.
Na tym jednak nie koniec, o podniebienia odwiedzających zabiegać będą też goście z zagranicy. Zachwycimy się więc aromatem wędlin i chlebów z Wileńszczyznyi, z polskich podpłomykiem o naszą atencję rywalizować będzie alzacki flammkuchen a pragnienie ugaszą belgijskie piwa trapistów i wina z winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec (nie tylko znad Mozeli).
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku zapraszamy Państwa na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, spotkania z gwiazdami kuchni, laboratoria smaku, degustacje, tematyczne kolacje, projekcje filmowe i liczne koncerty.
Wyjdziemy daleko poza Stary Rynek. Wspólnie odkryjemy najsmaczniejsze zakamarki Jeżyć, Śródki i Łazarza i ruszymy na spacer szlakiem zapomnianych wyszynków dawnego Poznania, a dzięki zaproszonym gościom dowiemy się co inspiruje dziś najlepszych polskich szefów kuchni.
Po kilkuletniej przerwie zadamy też ponownie pytanie gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą kaczkę po poznańsku. Czy Restauracja Monidło obroni laur pierwszeństwa zdobyty w 2010 roku? A może zaskoczą nas przedstawiciele nowej fali poznańskich szefów kuchni?
Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku zapraszamy od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby. W tym roku konkurs Polska Nalewka przechodzi cyfrową transformację – wynik obrad jury (w nowym składzie) – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.
Miło nam podkreślić, że Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.
armark Dobrego Smaku: 15 – 18 sierpnia, Stary Rynek
Piątek 11 sierpnia 2017
Warsztaty, degustacje, laboratoria
Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
18:00 Warsztaty wiedzy o nalewkach z Karolem Majewskim SPOT., Dolna Wilda 87, Więcej informacji: www,spot.poznan.pl (rezerwacja miejsca: akademia@spot.poznan.pl)
19.00 Najlepsze polskie wina czerwone z Maciejem Sokołowskim TASTING ROOM, Wąska 1, Informacje i bilety http://www.ms-sommelier.pl
W ramach Poznań Food Days także:
- Przegląd filmów kulinarnych Films For Food – Kino Pałacowe
- Kolacja Filmowa – The Time, Młyńska 12
- W tytce i na patyku – poznańskie restauracje w akcji
I szereg innych atrakcji Szczegóły: https://www.poznanfooddays.pl
W ramach kulturalny Stary Rynek także:
15.30 – 19.30 Poznań Street Dance Festiwal , Stary Rynek
Sobota 12 sierpnia 2017
Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Konkurs Polska Nalewka Roku:
9.00 – 13.00 przyjmowanie zgłoszeń , Stary Rynek, biuro festiwalu
15.00 – 18.00 posiedzenie Kapituły Dobrego Smaku , Młyńska 12 (otwarte dla dziennikarzy)
20.30 ogłoszenie wyników, Scena na Quadro , Stary Rynek (pasaż k. Arsenału)
21.00 degustacja konkursowych nalewek (zaproszenia) , Młyńska 12
Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 – 20.00 Parmigiano, Asiago, Gorgonzola– pokazy kulinarne i degustacje na stoisku Tak smakuje dolce vita , Stary Rynek
12:00 Burgery z Norbertem Rutkowskim , Restauracja SomePlace Else, Hotel Sheraton, ul. Bukowska 3/9, Informacje i zapisy Szczegóły
15:30 – 18:30 warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim, SUM – królewska ryba! , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (zaproszenia)
20.00 Łączenie smaków win i potraw – teoria i praktyka z Maciejem sokołowskim , TASTING ROOM, Wąska 1, Informacje i bilety http://www.ms-sommelier.pl
W ramach Poznań Food Days także:
- Smaczne lato w mieście na Zielonym Targu – Plac Bernardyński
- Przegląd filmów kulinarnych Films For Food – Kino Pałacowe
- Kolacja Filmowa – Szarlotta
- W tytce i na patyku – poznańskie restauracje w akcji
I szereg innych atrakcji
Szczegóły: https://www.poznanfooddays.pl
W ramach Kulturalny Stary Rynek także:
12.30 Spektakl dla dzieci, Scena na Quadro , Stary Rynek
19.00 SIELSKA, koncert , Scena na Qadro, Stary Rynek
Niedziela 13 sierpnia 2017
Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 – 20.00 Parmigiano, Asiago, Gorgonzola– pokazy kulinarne i degustacje na stoisku Tak smakuje dolce vita , Stary Rynek
11.00 – 13.30 Warsztaty kulinarne dla dzieci z Katią Roman – Trzaską „DOJRZAŁY JAK SER” , Młyńska 12 (bezpłatne zapisy do 10 sierpnia lub do wyczerpania miejsc wkrawczuk.ofds@gmail.com)
13.00 Niezwykłe nalewki Zbigniewa Sierszuły, spotkanie degustacyjne, Restauracja Toga, bilety 75zł, wkrawczuk.ofds@gmail.com, tel. 668 040 140
16.00 – 17.00 POKAZY MISTRZÓW
Jan Kuroń – sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia
Marco Ghia – tak smakuje Dolce Vita , Stary Rynek (Scena na Quadro, pasaż Arsenału)
16.00 BEEF & WINE , Młyńska 12, 99zł/os – płacisz raz i jesz, ile chcesz! Rezerwacje: k.kraul@mlynska12.pl, +48 509 104 771
18.00 Degustacja polskich serów zagrodowych z Gienem Mientkiewiczem SPOT., Dolna Wilda 87, Więcej informacji: www,spot.poznan.pl (rezerwacja miejsca: akademia@spot.poznan.pl)
Wydarzenia muzyczne:
19.00 – 22.00 Tango Milonga, argentyńskie klimaty na tarasie Arkadii , Plac Wolności, wstęp wolny
W ramach Poznań Food Days także:
- Przegląd filmów kulinarnych Films For Food – Kino Pałacowe
- Kolacja Filmowa – Concordia Taste
- W tytce i na patyku – poznańskie restauracje w akcji
I szereg innych atrakcji Szczegóły: https://www.poznanfooddays.pl
W ramach kulturalny Stary Rynek także:
11.30 Koncert orkiestry dętej, schody ratusza , Stary Rynek
12.30 Spektakl dla dzieci , Scena na Quadro, Stary Rynek
19.00 „Kameralny Poznań” koncert kwartetu puzonowego , Scena na Qadro, Stary Rynek
Poniedziałek 14 sierpnia 2017
Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Konkurs Kaczka po poznańsku :
12.00 – 17.00 posiedzenie jury , ABC Kuchni (otwarte dla dziennikarzy)
18.00 ogłoszenie wyników , Stary Rynek przy Fontannie Apolla
Warsztaty, degustacje, laboratoria
19.00 wieczór serowarów z Gienem Mientkiwiczem, warsztaty serowarskie , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (brak miejsc)
Wydarzenia muzyczne:
16.00 – 20.00 Jazz przy fontannach – jazz duo , Fontanna Apolla, Stary Rynek
W ramach Poznań Food Days także inne atrakcje szczegóły: https://www.poznanfooddays.pl
Wtorek 15 sierpnia 2017
12.00 – 18.00 BIAŁA PARZONA WIELKOPOLSKA – Wielkie gotowanie i degustacja białej parzonej z wody, z grilla i na inne sposoby, stoisko informacyjne i pokazy kulinarne. Impreza Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska realizowana jest w ramach projektu kiełbasa biała parzona wielkopolska w drodze do Unii Europejskiej i finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Organizatorem wydarzenia jest Krajowa Rada Izb Rolniczych wspólnie z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą.
Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 11.00 – 19.00
Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 poranek serowarów z Gienem Mientkiwiczem, warsztaty serowarskie , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (bilety 60zł: kontakt@ofds.pl do 10 sierpnia)
wydarzenia muzyczne
12.00 korowód i występy zespołów folklorystycznych – Międzynarodowy Festiwal Folkloru Integracje
14.00 – 17.00 Jazz pod muzeum – jazz duo , okolice Muzeum Instrumentów Muzycznych, Stary RynekJ